Uf, ta pa dobro prime!

Uf, ta pa dobro prime!
Raznovrstni prisrčniki so bili in so marsikje še vedno obvezen del potovalne opreme. Spoznajte zgodovino, dizajne, materiale in dodatno opremo teh priljubljenih ukrivljenih stekleničk.

Potovanja si brez marsičesa nekoč ni bilo možno zamisliti. Med najvišjimi na tem popisu so bile nenavadne, po telesa ukrivljene in oblikovane stekleničke imenovane – prisrčniki. Nosile so se v notranjih žepih, da se niso opazile in v sebi skrivale najpogosteje »hudo okrepčevalno« pijačo, kot je domače žganje, brendi, rum in podobno.

Velika raznovrstnost prisrčnikov
 
Najpogosteje so bili izdelani iz kovine ali stekla ali v medsebojni kombinaciji. Obstajali so celo taki, ki so imeli ločeno notranjost za dve ali celo tri različne pijače. Pri nekaterih je bil zamašku dodana še posodica, merica, iz katere si pil, da ti ni bilo potrebno piti iz same in še veliko je bilo zanimivosti s tem nenadomestljivim potovalnim kosom nekega časa.

Prisrčniki so tudi »reševali« življenja

Za ženske so oblikovali manjše in lepo okrašene, za moške pa nekoliko večje in preprostejše prisrčnike. Mnogi so bili prava umetelna dela in so kazale družbeni stan lastnika. Resnici na ljubo, potovanje je bilo nekoč polno prahu in razne umazanije, napornega tresenja in poskakovanja in obrnjenih želodcev. In prisrčniki so s svojo vsebino velikokrat »reševali življenja«.

Sledi nam

Obvestila

Kontakt

Mediteranum Piran
Ul. Svobode 81
6330 Piran