Oj, kako lepi kraji

Oj, kako lepi kraji
Nepisano pravilo vsakega popotnika je že od konca 19. stoletja pošiljanje razglednic iz krajev, ki jih je obiskal. Tako je razglednica postala ne le najbolj razširjen turistični spominek, pač pa tudi neprecenljiv dokument o nekem kraju.

Pričevanje nekega časa

Če k fotografiji kraja dodamo še tekste, ki so jih o sebi, kraju, zanimivostih s potovanja in podobno, pošiljatelji pisali na razglednico, lahko mirno trdimo, da je razglednica bila ne le dragocen izvor informacij pač pa tudi pravi pospeševalec potovanj in želja po spoznavanju krajev na njih.

Najstarejše razglednice v Istri
 
Tipična naslovna stran najstarejših razglednic v Istri. Za vpis naslova je bil uporabljen celoten prostor na sprednji strani. Zasnovane so bile na podlagi predlogov tiskarjev in željah založnikov, ter so se od izdaje do izdaje spreminjale. Nekateri založniki so tudi naslovno stran ob robu okrasili z različnimi geometrijskimi vinjetami. Razglednice so tedaj žigosali še z odhodnim in dohodnim žigom.

Razglednica kot spominek

Ta spominek, ki se pravzaprav pojavi šele sredi 19. stoletja v obliki dopisnice brez fotografije in dobi fotografijo konec istega stoletja, je še dandanes eden najbolj zbiranih spomnikov na svetu. Kljub digitalizaciji sveta se še dandanes pogosto pošilja klasična razglednica. 

Novodobne razglednice
Leta 1907 Univerzalni poštni kongres v Rimu uvede pomembno spremembo, ko razdeli naslovno stran razglednice. Spremembe se z naslednjimi leti uveljavijo po celem svetu in razglednice začenjajo dobivati današnjo podobo (vir: Smithsoninan Institution Archives).
Prve razglednice iz Istre
Zbirka Istrskih razglednic
Novodobne razglednice Porotorža
Zadnja stran razglednice iz Istre
Oglejte si Istro na razglednicah, načine ročnega pisanja teksta, tehnike tiske in še veliko...
Najpogostejše znamke na zgodnjih razglednicah tega prostora.

Sledi nam

Obvestila

Kontakt

Mediteranum Piran
Ul. Svobode 81
6330 Piran