Draga, spet sva vzela preveč!

Draga, spet sva vzela preveč!
Potovalni kovčki so najpomembnejši del potovalne opreme. Že do srednjega veka dalje so podjetja tekmovala kdo bo naredil najboljšega, najlepšega in najbolj uporabnega.

Najpomembnejši del potovalne opreme

Nosač, nosač! Ko jih rabiš jih nikjer ni! Jaz, krhka pa tu s celim kupom oblek in… O, tu ste! Prosim, če mi teh 20 kovčkov odpeljete do hotela Riviera. Torbici pa bom kar sama odnesla. Ker sem prišla le za nekaj dni sem vzela le najnujnejše potrebščine zato imam tokrat tako malo prtljage.

To je bila nekoč običajna štorija na peronih parnikov, ob izstopu iz kočije in podobno. Nedvomno je kovček najpomembnejši del potovalne opreme in simbol potovanja. Že v srednjem veku, ko so bili predvsem iz lesa, se razvije prava obrtniška industrija izdelave najrazličnejših kovčkov, ki so tedaj morali glede na prevozna sredstva in kakovost poti, res veliko zdržati.

Vodotesni kovčki
 
Vodotesnost so še vse do pred kratkim zagotavljali s prevleko iz usnja ali z naoljenim platnom. Šele v 20. stoletju se pričnejo za izdelovanje uporabljati tudi drugi materiali.

Kovčki za posebne namene

So se pa skozi zgodovino tudi kovčki »specializirali« in služili prav določeni vsebini in potovanjem. Eni so bili namenjeni garderobi, drugi kozmetiki, eni za potovanje z ladjami, drugi za kočije itd.

Sledi nam

Obvestila

Kontakt

Mediteranum Piran
Ul. Svobode 81
6330 Piran